KKTC'nin 36. yılı Güney Kıbrıs'ta etkinliklerle kınandı - Evrensel KıbrısEvrensel Kıbrıs

19 Nisan 2024 - 02:43

KKTC’nin 36. yılı Güney Kıbrıs’ta etkinliklerle kınandı

Rum siyasi partiler, KKTC’nin 36’ıncı kuruluş yıldönümünü kınayan açıklamalar yaptılar. Öte yandan 15 Kasım 1983’ü kınayan etkinlikler düzenlendi.

Son Güncelleme :

16 Mart 2021 - 9:48

505 views
KKTC’nin 36. yılı Güney Kıbrıs’ta etkinliklerle kınandı

Fileleftheros gazetesi, Rum siyasi partilerin, yaptıkları açıklamalarda, olup bitenler konusunda Türkiye’yi suçlu göstererek, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına ilgi duyan tüm uluslararası oyunculara sert mesajlar gönderdiğini yazdı.

Habere göre partiler açıklamalarında ayrıca KKTC’nin ilan edilmesini kınayarak, Berlin’deki üçlü görüşme öncesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e yönelik telkinlerde bulundu.

DİSİ açıklamasında, Kıbrıs sorununun tek çözümünün,  iki kesimli iki bölgeli federasyon çerçevesi içerisinde iki toplumun birlikte var olması şeklinde olduğunu belirtti. 

Çözümün ayrıca Kıbrıslı Türkler hakları için büyük güvenceyi teşkil eden BM’nin ilgili  kararları temelinde olması gerektiğini belirten DİSİ, Berlin’de yapılacak olan üçlü görüşmeden de söz ederek Türkiye’nin gerçek iradesini ortaya koyması ve iki liderin çabalarına olumlu yönde yardım etmesi gerektiğini ifade etti. 

DİSİ, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki “yasa dışı” faaliyetlerini de sonlandırması çağrısında bulundu.

AKEL, Berlin’de gerçekleştirilecek olan üçlü görüşmeden on gün önce, tüm siyasi liderliğe, partilere ve halka, Kıbrıs sorununun ve Kıbrıs’ın kendisinin, kritik hatta tehlikeli olan anlara girilmekte olduğu bilincine varmaları çağrısında bulundu.

Üçlü görüşmenin, özlü müzakerelerin yeniden başlaması gidişatına yönelik adımlara yol açması temennisinde bulunan AKEL, bölücü statükoyla uzlaşmalarının ve de  Kıbrıs sorununun çözümünü üzerinde anlaşmaya varılan çerçeve dışında görüşmelerinin mümkün olmadığını da yineledi. 

AKEL açıklamasında “işgal, istila, kolonizasyon, şovenizme” karşı duran Kıbrıslı Türklere yönelik de dostluk ve kardeşlik selamı gönderdi. 

DİKO yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun, “işgalin” ardından 45 yıl ve KKTC’nin ilanından 36 yıl sonra, “askeri işgalin” sonlandırılması sorunu olarak kalmaya devam ettiğini ileri sürdü.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından, 1askeri ve siyasi düzeydeki tehditlerle Türkiye tarafından verilen gözdağın koşulları altında üçlü görüşme kabul edilmesinin büyük boyutlu yanlış” olarak addettiklerini belirten DİKO, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki “ihlalleri” nedeniyle Avrupa Konseyi düzeyinde ilk defa Türkiye aleyhine sağlanan yaptırımlardan sonra Türkiye’ye yönelik gönderilen mesajların tamamen yanlış olduğunu, üçlü görüşmenin kabul edilmesinin, Rum Yönetimi’nin yapmış odluğu herhangi bir faaliyeti  da çürüttüğünü savundu.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise yaptığı açıklamada üçlü görüşmede çok dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. 

Rum Dayanışma Hareketi bugünkü koşullarla, görüşmelerin felakete neden olacağını belirtti. 
Vatandaşlık İttifakı Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin sonuç verici müzakerelerin var olması için elverişli bir ortamın yaratılması temennisinde bulunurken Rum tarafının tüm ihtimallere hazır olması çağrısında da bulundu.

ELAM-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ 

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ELAM Başkanı Hristos Hristu ile dün bir araya gelerek Kıbrıs sorunu ve askıda olan reformlar konusunu ele aldığını yazdı.

Habere göre Rum Başkanlık Sarayından çıkışında açıklamalarda bulunan ELAM Başkanı Hristu, Anastasiadis’in tüm konularda ve özellikle Kıbrıs sorunu hakkında kendilerini bilgilendirdiğini ifade etti. 

KINAMA ETKİNLİKLERİ 

Haravgi gazetesi, AKEL’in, KKTC’nin ilan edilmesinin 36’ıncı yılını kınamak amacıyla, bugün saat 19:00’da, her yıl olduğu gibi “Orfea Barikatı”nda (Mağusa kapısı bölgesi) “anti işgal” etkinlik düzenleyeceğini belirtti. 

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu etkinliğe konuşmacı olarak katılacak. 

Haravgi gazetesi bir başka haberinde ise, Güney Kıbrıs’taki lise ve üniversite öğrencilerinin, KKTC’nin ilanını kınamak amacıyla bugün bir etkinlik düzenleyeceğini yazdı.

Söz konusu “anti işgal” etkinliğinin, öğrenci birlikleri PSEM ve POFEN tarafından organize edildiğini yazan gazete, bugün, Güney Lefkoşa’daki “anti işgal” etkinliğin, saat 11:00’de “Orfea Barikatı”nda gerçekleştirileceğini belirtti. 

Gazete öğrenci birliklerinin ayrıca 18 Kasım günü ise Politeknik olaylarında hayatını kaybedenler için de bir etkinlik düzenleyeceğini yazdı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.