YÜZBİNLERCE REÇETE MERCEK ALTINDA! - Evrensel KıbrısEvrensel Kıbrıs

27 Nisan 2024 - 11:45

YÜZBİNLERCE REÇETE MERCEK ALTINDA!

Son Güncelleme :

09 Kasım 2023 - 15:22

466 views
YÜZBİNLERCE REÇETE MERCEK ALTINDA!

Sahte Reçete Soruşturması ile ilgili Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Tahir Serhat, gazeteci Rana Sarro’nun sorularını yanıtladı.

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Tahir Serhat’a, sahte reçete soruşturmasının tamamlandığı yönündeki iddialar da soruldu.

“Kurum soyulduğu parayı geri alabilecek mi?” sorusunu da yanıtlayan Müdür Serhat, faiziyle rücu edileceğini belirttiği meblağı nasıl değerlendireceklerini de anlattı.

“BU SORUŞTURMA KOLAY KOLAY BİTMEZ”

Reçete soruşturmasının tamamlanıp tamamlanmadığı iddialarının da sorulduğu Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Tahir Serhat,  “Yüzbinlerce reçete mercek altında. Hangisinin sahte hangisinin gerçek olduğunu bir tek polis karar verebilir. Zaten bizim sahte veya gerçeği belirleme şansımız olsaydı biz çoktan gereğini yapardık. Bunu polis belirleyecek. Dolayısıyla bu soruşturmanın kolay kolay biteceğini düşünmüyorum” dedi.

SİGORTALAR DAİRESİ BUNCA ZAMAN UYUYOR MUYDU?

Sahte reçete yolsuzluğu bu denli büyümeden kurum olarak nasıl ve niye fark edemedikleri sorusuna ise Daire Müdürü Tahir Serhat, “fark edildi, olur mu fark edilmedi. Ben bir sene önce oturdum bu koltuğa, oturduğum günün üçüncü günü fark ettim ben. Ne demek fark edilmedi. Ben 25 yıldır bu kurumda çalışıyorum. Bir yıl önce Müdürlük görevine getirildim. Buraya oturduğumun üçüncü günü bunların mercek altına alınması gerektiğini ve imzalanmaması gerektiğini, bir doktorun 6 bin tane reçete yazamayacağını, idare meclisine de, bakana da, müsteşara da hepsini sundum. Gerekli araştırmayı zaten ben kendim başlattım” dedi.

“HİÇBİR AÇIĞI OLMAYAN BİR SİSTEM KULLANIYORUZ”

“Sosyal Sigortaların sisteminde açık olduğu ve bu açık sayesinde bu yolsuzluğun yapılabildiği yönünde iddiaları var. Bu doğru mu” sorusu üzerine Müdür Serhat şöyle konuştu:

“Bizim sistemimize göre biz hak sahiplerine ödeme yapıyoruz. 2018 yılından beri kullandığımız sistem hiçbir sızıntısı, açığı olmayan bir sistemdir. Düşünün ki, adınıza düzenlenmiş bir reçete var, altında doktor ve eczacının imzası ve parası benden alınmış, fakat siz bu ilaçları almamışsınız. Olay bu şekilde başladı. Olay, bu kişinin ilacı almadığına dair şikayeti üzerine başladı. Ondan önce zaten konu mercek altındaydı. Bir doktorun 6 bin reçete yazdığını gördüğüm zaman bir sıkıntı olduğunu anladım.”

“YÜZDE 30 SOYULUYORDUK”

“Şubat 2022’de bu şüphe üzerine SMS sistemini geçirdik. SMS sistemini geçirdiğimizde reçete rakamının yüzde 30 düştüğünü fark ettik. Bu da ne demektir, yüzde 30 soyuluyoruz demektir. Takip ettik ve en son yeni bakanımız göreve gelince olayı aktardığımız zaman O’na da ilk günden aktardım. O da gerekli yerlerle görüşmesini yaptı ve soruşturmaya start verildi. Yani bilinmezdi diye bir şey yoktu. Nasıl yapıldığı bilinmiyordu.2021 yılında da yine ben müfettiş görevinde iken bir şikayet almıştık. “Benim adıma reçete düzenlenir ve benim haberim yok” dedi bir vatandaş. Ben müdür olduğumda sordum ne oldu bu diye. Ve polis bununla ilgili soruşturmanın niye yapılmadığı, niye devam edilmediğini sorup tekrardan incelemeye aldı. Polis soruşturmasına çok yüksek rakamlarda reçete yazan doktorlar ile başladı. bende bir liste var mesela. Yukarıdan aşağıya reçete yazan doktorlar ve aynı şekilde eczaneler şeklinde. Polis dikkat çekici olanlarLa en baştan başladı.”

“KURUMUN SİSTEMİNİ POLİSE AÇTIK”

“Dairenin sistemini polise açtık. Kurumun sistemi üzerinden soruşturma yaparlar. Bir şey bulurlarsa gelirler bizden canlı evrakı alırlar. Bizim de bir hatamız varsa desinler ki siz de burada hatalısınız. Ki bugüne kadar çıkmadı. Gerçekten çıkmadı. Ben sisteme ve mesai arkadaşlarıma güvendiğim için hiç tereddüt etmedim. Bir şey çıksaydı da zaten, buyurun alın götürün diyecektim, halen daha da aynı şey geçerlidir. Benim öyle bir sistemim var ki, hiçbir mesai arkadaşımın yolsuzluk yapıp, zimmetine para geçireceği bir durum söz konusu değildir.”

“SOYULDUĞUMUZ PARAYI GERİ ALACAĞIZ”

Sigortalar Dairesi Müdürü Tahir Serhat çok merak edilen bir soruyu da yanıtladı. Serhat soru üzerine şunları söyledi:  “Sosyal Sigortalar kurumunun yıllardan beridir çok büyük meblağlarda soyulduğunu tahmin ediyorsunuz. Yolsuzluk soruşturması sonunda, bu rakamlar geri tahsil edilebilecek mi?” sorusu üzerine “Ödenecek tabi ki. Zarara uğratılan tarafından faiziyle rücu edilir” dedi. Tahir Serhat, “Uğradığımız zarar belli olduğunda ve suçlular yargılandığında filan eczaneden şu kadar falan eczaneden şu kadar zararımız olduğu ve şu eczane size şu kadar öteki bu kadar geri ödeyecek denilecek.

“DOLANDIRILDIĞIMIZ PARA İLE 2 TANE MESLEK LİSESİ İNŞAA EDECEĞİZ”

“Biz de Sayın Bakan Sadık Gardiyanoğlu ile oturduk, konuştuk ve karar verdik…  Biz bu geri alacağımız paralarla, Lefkoşa’da ve Girne’de ‘Sosyal Sigortalar Meslek Lisesi’ inşa edip devlete vereceğiz.”

Şu anki Çağlayan Çocuk Yuvası’nın içler acısı olduğu ve ülkeye bir çocuk yuvası kazandırılmasının daha anlamlı olacağı yönündeki Gazeteci Rana Sarro’nun önerisine de sıcak bakan Müdür Tahir Serhat, önce bir meblağ belirlensin ona göre en iyi şekilde bu tahsil edeceğimiz bu paraları ülkemize yatırım olarak kazandıracağız.”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.