TC Merkez Bankası’ndan yeni swap limiti hamlesi - Evrensel KıbrısEvrensel Kıbrıs

20 Mayıs 2024 - 02:50

TC Merkez Bankası’ndan yeni swap limiti hamlesi

TC Merkez Bankası’ndan yeni swap limiti hamlesi
Son Güncelleme :

22 Nisan 2020 - 9:04

275 views

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Döviz Karşılığı TL Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 20’den yüzde 30’a çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz Karşılığı TL Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 20’den yüzde 30’a çıkardı.

TCMB, bankalara gönderdiği yazı ile “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış (TCMB tarafından spotta döviz alınması, vadede döviz satılması) işlem miktarı Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 30’u ile sınırlandırılmıştır” denildi.

Daha önce ilgili sınır yüzde 20 olarak uygulanıyordu.

Swap, kelime anlamı olarak değiş tokuş anlamına gelmektedir. Swap ticaret hayatında ise bu alanda faaliyet gösteren iki gerçek kişi ya da tüzel kişinin finansal araçlarını karşılıklı olarak değiştirme anlaşması yapmasıdır. Swap borsada işlem gören bir araç değildir. Yani sermaye piyasası araçları arasında swap bulunmamaktadır. Swap işleminin ticari hayatta faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler arasında tercih edilmesinin sebepleri ise şu şekildedir:

Piyasada kullanılan swap türleri ise şu şekildedir:

Piyasada en çok tercih edilen swap türleri ise döviz swapı ile faiz swapı türleridir.

Döviz swapı, ticari hayatta en çok kullanılan swap türlerinden bir tanesidir. Döviz swapı iki tarafın daha önce anlaştıkları döviz kurunun sabitlenmesi ile para değişimidir. Döviz kurunun sabitlenmesinden dolayı geri ödemede taraflar vade sonunda anlaşılan kur üzerinden ödeme gerçekleştirir. Örnek vermek gerekirse taraflardan biri 500.000 TL diğer taraf ise 1.000.000 Dolar ödemiştir. Türk parası ödeyen taraf vadenin gelmesi ile birlikte Dolar aldığından ve aldığı dönemde yaptıkları kur anlaşması ile 1.000.000 Doları karşı tarafa ödeyecektir. Dolar ödeyen taraf ise TL cinsinden aldığı parayı kanuni faiz ile birlikte karşı tarafa ödeyecektir. Döviz swap seçeneğinde kur konusunda anlaşma genellikle güncel kur fiyatlarından daha yüksek olmaktadır. İlgili kimse kur fiyatlarının düşmesi halinde de bu anlaşmaya göre ödeme yapmaktadır.

Faiz swapı, ticari hayatta en çok kullanılan swaplardan bir diğeridir. Taraflar yaptıkları anlaşma ile piyasada değişken faizlerden etkilenmemek amacı ile faizi sabitlemesi yapmaktadır. Genellikle uygulamada faiz swapı döviz kurlarına sabitlenmektedir. Böylelikle firmalar değişen faiz oranlarından etkilenme risklerini en az seviyede tutmayı hedeflemektedir.

Swap oranı, faiz oranları dalgalı olan piyasalarda alıcının talep ettiği sabit orandır. Swap oranları genellikler bir para biriminden elde edilecek faiz oranı ile başka bir para biriminden elde edilecek faiz oranı arasındaki farktır.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN