Maliye Bakanı Özdemir Berova, maaş ödemeleri için borçlanmaya gidildiği yönündeki iddialara yanıt verdi.
Rana Sarro’nun haberi
Maliye Bakanlığı’nın gelir-gider dengesini oluşturamadığı ve plansız yönetim anlayışı neticesinde borçlanmalara gidildiği yönündeki iddialar üzerine Bakan Özdemir Berova açıklamalarda bulundu.
Gazetemizin sorusu üzerine Bakan Berova, Haziran ayına kadar tüm sektör ödemelerinin yapıldığı, gelir-gider dengesi ile nakit dengesinin sağlanmaya çalışıldığını belirterek, Haziran ayında yapılan bu borçlanma ile ilgili açıklamada bulundu.
2024 bütçesi için 6 milyar 750 milyon TL açık öngörüldüğünü belirten Bakan Berova, “gelir artırıcı önlemlerimizi alıyoruz, inşallah bunun çok altında bir borçlanma ile yılı kapatacağız” dedi.
Bakan Berova, borçlanmaların önüne geçilebilmesi için yapılan çalışmaları da açıkladı.
“HAZİRAN AYINA KADAR GELİR-GİDER DENGESİ SAĞLANDI”
Bakan Berova, “Bakanlığımız 2024 bütçesi çerçevesinde gelirlerin zamanında toplanması konusunda azami gayreti göstermektedir. 2024 yılı içinde ödenecek mükelefiyetlerimiz mütahitlik, taşımacılık,burslar, tarım, istimlak, sağlık ödemeleri gibi ödemeleri bugüne kadar zamanında ödemeyi başardık. Gelir gider dengesi ve nakit dengesini korumaya çalışıyoruz. Haziran ayına kadar hiçbir borçlanma gerçekleştirilmemiştir. Haziran ayında borçlanma yapıldığı doğrudur. Unutulmamalıdır ki bu bütçe döneminde yıllardır kronikleşen sorunlar Sayın Başbakanımızın talimatları ile çözülmeye başlanmıştır. Ancak zaman zaman öngörülemeyen harcamalar yapmak ve yeni ödenek oluşturmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
“ZAMAN ZAMAN ÖNGÖRÜLEMEYEN HARCAMALAR YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
Bakan Berova, öngörülemeyen harcamalar konusuna da şöyle açıklık getirdi:
“Örneğin DAÜ nün ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak adına 400 milyon TL si nakit olmak üzere vergi affı ile birlikte 1 milyar TL ye yakın taahhüt altına girdik. DAÜ ye Ağustos başında toplam 305 milyon TL’ ye ulaşacak nakit akışı sağladık. Temmuz ayı maaş ve diğer ödemeler için borçlanma ihtiyacı yoktur. Ekonomik olarak pandemi döneminden beri zor dönemler yaşadık, yaşıyoruz. Yüksek enflasyona rağmen özellikle alt ve orta gelir grubu halkımızın enflasyondan en az şekilde etkilenmesini sağlamak için bu yıl dört ayda bir hayat pahalılığı uygulaması yapıyoruz. Tabii bu uygulama kamu maliyesine ek yük getirmekle birlikte Türkiye Cumhuriyetinin enflasyona karşı uyguladığı etkin politikanın enflasyon üzerindeki düşürücü etkisini yıl sonuna kadar biz de hissedeceğiz.”
ALINAN TEDBİRLER…
Bakanlığın bütçe dengesinin sağlanması konusundaki tedbirlerinin de sorulduğu Bakan Berova, “gelir-gider adaleti sağlamak adına hem otomasyon sistemimizi güçlendirerek görünürlük ve kontrolu artıyoruz hem de gelir artırıcı yasaları bir bir geçirerek gelirimizi artırıyoruz artırmaya devam edeceğiz. Tüm Gümrük sahalarımızda otomasyona geçtik. Gümrük Vergi Dairesi arasında otomasyon üzerinden görünürlük sağladık. Kadrolarımızı doldurabilmek adına hem Gümrük hem de Vergi Dairesi için Kamu Hizmeti Komisyonu üzerinden 50 istihdam yaptık. Kadrolarımızı güçlendiriyoruz. Otomasyon Sistemimizi güçlendiriyor, gelir artırıcı önlemlerimizi alıyoruz. 2024 bütçesi için 6 milyar 750 milyon TL açık öngörülmüştür inşallah bunun çok altında bir borçlanma ile yılı kapatacağız” dedi.
“MALİYE BAKANLIĞI MAAŞ ÖDEMEK İÇİN 880 MİLYON TL BORÇLANDI”
Milletvekili Devrim Barçın’ın konuyla ilgili sabah saatlerindeki açıklaması ise şöyleydi:
“İstikrarlı bir şekilde UBP tarafından yönetilen Maliye Bakanlığı, 2 yıl aradan sonra ilk kez maaş ödemek için TL cinsinden ortalama yıllık bileşik %60.60 faiz ile 880 Milyon TL İç Borçlanma yapmak zorunda kaldı.
Ayrıca Maliye Bakanlığı yine 1 yıl aradan sonra da ilk kez ortalama yıllık bileşik %4.60 faiz ile de 26 Milyon 700 Bin Dolar borçlandı.
Daha öncede hep söylediğimiz gibi UBP’nin liyakatsız ve plansız yönetim anlayışı ile gelir azaltıcı yasaları meclisten geçirmesi ve Türkiye ile kurulan sağlıksız ilişkiler nedeniyle okumadan atılan protokollere binaen kamu maliyesi için Türkiye’den gelmesi gereken kaynağın yine gelmemesiyle Maliyede alarmlar çalmaya başladı.
Yeni devlet hastanesi, yeni devlet okulu ve yeni kamu yolları yapmak için kaynak yaratmayan UBP “Hükümeti”, yanlış ve plansız Ekonomi Politikaları ve torpille istihdam ettiği kişilerin Maliye Bakanlığı üzerinde getirdiği yükü karşılamak için 2 yıl aradan sonra ilk kez yüksek faiz ile TL cinsinden borçlanmak zorunda kalıyor ve kaybeden yine halkımızın kamusal sağlık, kamusal eğitim ve kamusal ulaşım hakkı oluyor.”