Prof. Dr. Naci Görür uyardı: Marmara’da her an deprem olma olasılığı yüzde 47!
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi’nde büyük bir depremin her an olabileceğini söyledi.
Görür, Marmara Denizi’nin ortasındaki fayın 1766’dan bu yana kırılmadığını ve eninde sonunda kırılmak zorunda olduğunu belirterek, “1999’dan itibaren 30 yıl içinde her an olmak kaydıyla deprem olma olasılığı, bugünkü revize edilmiş rakamla yüzde 47’dir” dedi.
“1999’dan sonra sıradaki yer İstanbul”
1999’daki Gölcük Depremi’nden sonra Marmara Bölgesi’nin tehdit altına girdiğini söyleyen Görür, “Sırada İstanbul var” diyerek o dönemden itibaren uyarılarda bulunduklarını hatırlattı. Görür, Marmara Denizi altındaki kabuğun enerjiyle yüklendiğini ve ortadaki fayın kırılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
“Kumburgaz segmenti 7’nin üzerinde deprem üretebilir”
Uluslararası bilim insanlarıyla Marmara’da yaptıkları araştırmaları aktaran Görür, özellikle Kumburgaz segmentinin kırılmaya hazır olduğunu belirterek, “Bu segment kırıldığında 7’nin üzerinde bir deprem üretme potansiyeline sahip” dedi.
“Sadece bina değil, altyapı da önemli”
Nefes’te yer alan habere göre, İstanbul’u depreme hazırlamak denildiğinde sadece bina yenilemenin yeterli olmadığını belirten Görür, “Bir şehirde sadece bina sağlamlığı değil, altyapı da önemlidir” dedi. Altyapısı çöken bir şehirde, sağlam binalarda bile yaşamanın mümkün olmayacağını ifade etti.
“Bu iş müteahhitlik faaliyeti değildir”
Depreme hazırlığın sadece müteahhitlik faaliyeti olarak görülmesini eleştiren Görür, belediyelerin deprem dirençli kentler için koordinatörlük yapılar kurması gerektiğini söyledi. Bu yapıların yönetim, halk, altyapı, yapı stoğu, çevre ve ekonomi koordinatörlüklerinden oluşması gerektiğini kaydetti.
“Her ilde bu yapı olmalı”
Deprem riski taşıyan her ilde bu yapılanmanın kurulması gerektiğini belirten Görür, “Deprem olur, olmaz, az olur, çok olur fark etmez. Sen tedbirini al. Eşeğini sağlam kazığa bağla” dedi