- Ağır para cezaları yazmak için İHBAR istiyorlar… Fakat kesilecek 4 asgari ücret paraya Maliye Bakanlığı konarsa bu iş sarpa sarar!
- Veteriner Dairesi’nin elinde bulundurduğu yetkileriyle keseceği para cezalarına, Maliye Bakanlığı, el koymaktan vazgeçmeli…
Rana Sarrro yazdı…
Tarım Bakanlığı’na bağlı Veteriner Dairesi’nin Hayvan Refahı Yasası’nda yer alan denetim görevini yerini getirmediği ve bu nedenle yasanın ve dolayısıyla hayvanların haklarının çiğnendiği yönünde isyanımız ve serzenişimiz vardı yıllardan beridir.
2013 yılında Hayvan Refahı Yasası büyük umutlar ve beklentilerle geçti Meclis’ten ve yasalaştı. Yasanın ‘dandik’ olması bir yana, var olan mevcut düzgün ceza maddelerinin de denetim görevi bulunan Veteriner Dairesi tarafından uygulanmadığı bir gerçekti.
Halk sağlığı için gerekli faaliyetlerde bulunan ve küçük büyükbaş hayvanlarla ilgili faaliyetleri bulunan bu dairenin, Hayvan Refahı Yasası’ndaki pet hayvanları yani kedi köpeklerle ilgili ‘denetim’ görevini ise yerine getirmemesi hususu çok büyük bir eksiklikti.
Veteriner Dairesi Güzelyurt Şube Sorumlusu ile hasbelkader bir istişaremiz oldu. Kendilerine av köpeklerinin yasaya aykırı şekilde kötü bakımı ile ilgili giden bir ihbar hususunda beni aradılar ve bir adres sordular.
Veteriner Dairesi Güzelyurt Şube Sorumlusu Muzaffer Bey, hayvanların kötü koşullarda bakılması konusunda kendilerine gidecek olan ihbarları her zaman değerlendirmek istediklerini de ifade etti.
“Hayvanların kötü koşullarda yaşatılması konusunda bize ihbar yapılmasını ve gerekli cezaları kesip, bu konuda bir düzen sağlamak istiyoruz” dedi Muzaffer bey. Ben bu konuşmasından ve bu yaklaşımından çok memnun kaldım, acayip mutlu oldum.
Gerek av köpeklerinin, gerekse ev köpeklerinin veya kedilerin bakımı ve idamesi konusunda Veteriner Dairesi Güzelyurt Şubesi’ne ihbarda bulunulması konusunda, şahsımın başkanlığını yürüttüğü Güzelyurt Hayvanları Koruma Derneği’nden de bu yönde işbirliği talep etti. “Siz ihbar edin, biz yasada yer alan 4 asgari ücret para cezalarını keselim” dedi Muzaffer bey.
Bilindiği gibi, Veteriner Dairesi Lefkoşa Genel Müdürlük ve ülkedeki diğer şubeler pet hayvanları yani kedi- köpeklerle ilgili denetim görevini yasanın yürürlüğe girdiği 11 yıldan beridir yerini getirmiyor.
Güzelyurt Şubesi de bunu yapmak zorunda değil aslında. Zira bunu yapacak ne doğru düzgün araçları var, ne ekipleri ne de ekipmanları…
Yasada yeri olmasına ve denetim görevleri ve ceza kesme yetkileri bulunmasına rağmen, Veteriner Dairesi bu güne dek bu görevini pek fazla aktif yerine getirmemişken, Güzelyurt Şubesi şevkle ve gönüllülükle, yasayı uygulamak istiyor ve daireye gelecek olan ihbarlara yetişmek istiyor.
CEZAYI DAİRE KESECEK, PARAYI MALİYE BAKANLIĞI ALACAK!
Tüm bunlara rağmen, Hayvan Refahı Yasası’na göre kesilecek cezaların Maliye Bakanlığı’na aktarılması ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor.
Veteriner Dairesi personelleri, aslında polis gibi baskın yapma, denetleme, rapor tutma, uyarıda bulunma, para cezası kesme ve isterse Mahkemeye sevk etme gibi son derece önemli yetkilere sahip. Fakat bu personeller şevklendirilmedikleri için, büyük küçükbaş hayvanlarla ilgili faaliyetler altında ezildikleri için, bu yetkilerini göz ardı ediyor ve faaliyete geçirmiyorlar.
Bu personel eksikliği ve türlü eksikliklere ve yoksunluklara rağmen, Veteriner Dairesi Güzelyurt Şube Sorumlusu Muzaffer bey, kendi inisiyatifleriyle ihbardan ihbara koşmak ve yasada yer alan ceza sistemini uygulamaya koymak istiyor.
MALİYE BAKANLIĞI BU DAİRENİN CEBİNDEN ELİNİ ÇEKMELİ!
Beslediği hayvana kötü muamele yapan, kötü koşullarda yaşatan, herhangi bir sahipli, sahipsiz hayvanı darp eden, şiddet uygulayan, istismara maruz bırakan kişilere, elindeki yetki ile cezaları suratlarına yapıştırmak için istekli ve azimli olan Veteriner Dairesi Güzelyurt Şubesi’nin bu motivasyonunu kaybetmemesi için Maliye Bakanlığı’nın bu dairenin cebinden elini çekmesi gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı’nı arayıp, sokak hayvanlarıyla ilgili devletin veya kurumların görevlerini yerine getirmediği, dolayısıyla da sokak hayvanına darp olayı ile ilgili kesilen 4 asgari ücret paranın Maliye Bakanlığı’nın almasının adil olmadığını belirtmiştim.
Şimdi de diyorum ki, eğer ki ülke tarihinde ilk kez yetkiyi elinde bulunduran Veteriner Dairesi’nin iş yapmasını istiyorsak, ülkede kayıt sistemi ile bir düzen oluşturulmasını istiyorsak, devlete yük olmadan döner sermaye yöntemi ile kendi kendini çevirmesini istiyorsak, döner sermaye yöntemi kurulmalı ve kesilecek olan para cezaları Maliye’ye değil, Veteriner Dairesi’ne aktarılmalı. Dairenin ihtiyaçlarına ve daha sonrasında da sokak hayvanları için yine daireye bırakılmalıdır.
Ve bu şevkle ben inanıyorum ki, bu personel motive edilirlerse çok büyük rakamlar kazanırlar ve devlete yük olmayan bir daire olarak ülkeye gelir kazandırırlar, ayrıca hayvanlar ve sokak hayvanlarıyla alakalı bir düzen sağlarlar. Döner sermayenin oluşturulması, personelin azimlendirilmesi ve bu yetkilerini kullanmalarının sağlanması halinde kesilecek olan para cezalarıyla sokak hayvanlarına barınak dahi yapılır.
Fakat sen devlet olarak bu ülkedeki sokak hayvanı gerçeğine rağmen bir barınak düşünmeyeceksin, Veteriner Dairesi’ne personel istihdam etmeyeceksin, bir de kıt kanaat yapılacak faaliyetlerle kesilen para cezalarının da Maliye’ye aktarılmasını uygun göreceksin. Bu tek kelimeyle her alanda olduğu gibi personelin laçkalaşmasını ve düzenin daha da bozulmasını sağlar.
Veteriner Dairesi Güzelyurt Şubesi tarihi binası adeta dökülüyor. Dairenin türlü ihtiyaçları ve gerekleri şube personelleri tarafından kendi ceplerinden karşılanıyor.
Maliye Bakanlığı, ihbardan ihbara koşan bu personellerin hiçbir ihtiyacını sormuyor. Buna rağmen kesilecek para cezalarının tüm meblağının Maliye Bakanlığı’na aktarılması isteniyor.
Veteriner Dairesi Genel Müdürlüğü’nde karantinada tutulan hayvanların beslenme ihtiyacını personeller kendi ceplerinde karşılıyor. Kesilecek olan para cezalarının ise Maliye Bakanlığı’na aktarılması isteniyor.
Sen o zaman bu personele çok açık söylüyorum ki iş yaptıramazsın. Gelecek olan ihbarlara koşturtamazsın. Personeli şevklendirmen için gelirleri döner sermaye yöntemiyle, kendi ihtiyaçlarında ve kendi binalarıyla ilgili ve araç gereçleriyle ilgili kullandırma hakkı tanımalısın.
Bu devlet bu memurların, veterinerlerin iş yapmaya çalıştığı binayı bir günden bir güne gidip gördü mü? Tarım Dairesi, kendi bakanlığına bağlı Veteriner Dairesi’nin denetim görevini yerine getirebilecek yeterli personeli olmadığını biliyor ve kabul ediyor. Öyleyse, kendi inisiyatifleriyle ihbardan ihbara koşacak olan bu personeli, yasayı uygulama noktasında şevklendirmesi lazım. Kim yapacak elbette ki Maliye Bakanlığı bu ceza paralarına el koymaktan vazgeçerek yapacak!
Yasayı imkansızlıklara rağmen uygulamaya çalışan, ceza sistemini uygulamaya koymaya çalışan, denetim görevini uygulayarak, ceza yetkisini kullanarak, ülkede yasanın geçtiği 11 yıldan beri ilk kez düzeni sağlamaya bir yandan da devlete yük olmadan bilakis gelir sağlamaya çalışan Veteriner Dairesi’nin döner sermaye yöntemi ile rahat bırakılması gerekiyor.
Bir hayvana kötü koşullarda bakmanın cezası 4 asgari ücrettir. Yani 161 Bin TL’dir. Bu personelleri şevklendirirsek devlete yük olmadan döner sermaye yöntemiyle, inanıyorum ki çok büyük rakamları kazanırlar ve kazandırırlar.
Bir hayvana kötü koşullarda bakmanın cezası çoğu zaman farklı yasa maddelerine dayandırılarak 6 asgari ücret yani 240 bin TL dahi ceza kesme yetkisine sahip bu personel.
Ülkenin bir çok kurumundan çok daha fazla gelir sağlayabilecek bir dairedir. Yeter ki etkin çalışılsın. Bunun için de şevklendirilmeleri gerekiyor.
Kimse kusura bakmasın ama, ben türlü imkansızlıklarla ihbarlara koşacağım, ama eski binada, eski araçlarla iş yapmaya çalışacağım, sahalarda, yaz kış demeden, arazilerde koşturacağım, keseceğim cezaların paralarını da Maliye Bakanlığı alacak öyle mi? Yok öyle yağma!
Kimse kimseyi kandırmasın bir yerden sonra bu personel, gelecek olan ihbarlara ister istemez kulaklarını tıkar. Denetim yetkisini uygulama adına soğukta, sıcakta dışarıda koşup, Polis ile işbirliğinde hareket edip, çoğu zaman kendi özel cep telefonundan ihbarlarla ilgili sayısız aramalar gerçekleştirip, köylere kendi özel araçlarıyla gidip, hayvan sahipleriyle belki münakaşa yaşama, belki saldırıya uğrama veya şiddete maruz kalma gibi riskleri alacak, kesilecek cezaların parasını da Maliye Bakanlığı alacak öyle mi? Olmaz öyle şey!