Esas suçlu korunuyor mu? - Evrensel KıbrısEvrensel Kıbrıs

5 Mayıs 2024 - 12:26

Esas suçlu korunuyor mu?

Son Güncelleme :

01 Şubat 2022 - 13:59

237 views
Esas suçlu korunuyor mu?

Rana Sarro yazdı

Yaşlı ve hasta insanlarımızın adeta zulüm gördükleri ücretli yaşlı bakım evi ile ilgili esas sorumlular korunmaya mı çalışılıyor?

Başbakan Faiz Sucuoğlu sorumlular cezalandırılacak dedi. Sınırüstü Yaşlı Bakım evi sahibinin kurmuş olduğu Halk Vakfı, Vakıflar İdaresi çatısı altındadır. O zaman esas sorumlu Vakıflar İdaresi olmuyor mu?

Başta yargılanması gereken Vakıflar İdaresi Müdürü İbrahim Benter değil mi?

Çok yaşlandığı, kendi kendisini dahi yönetemez duruma geldiği belirtilen Halk Vakfı yöneticisi dahi yargıya sevk ediliyorken, bu zulme seyirci ve sessiz kalan Vakıflar İdaresi Müdürü İbrahim Benter’e kimse dokunmak niyetinde değil.

Dün Başbakan Sucuoğlu ile yaptığım mülakatı aynen soru cevap şeklinde aktarıyorum. Yorum okuyan tüm vatandaşların…

Gazeteci Rana Sarro : Sınırüstü Yaşam evi konusunda derhal harekete geçmeniz, an be an radikal kararlar almanız, ivedi kararlarla yönetime el koymanız ve yaşlılar ile hastaların zulmüne derhal son vermeniz takdire şayandır. Tüm hükümetlerin basına yansıyan haberler sonrası özlenen tavırları sergilediniz, bu konuda gerçekten toplumdan büyük  takdir topladınız. An be an aldığınız kararları basından izledik gördük. Vakıflar İdaresi ile ilgili kafalarda soru işareti doğdu. Siz, bu yaşam evinin Vakıflar İdaresi’ne bağlı olduğunu söylediniz. Vakıflar İdaresi ise, kendi yetkilerinin sınırlı olduğunu ve Halk Vakfı’nın sorumluluğunda olduğunu açıkladı. Bunu halkın anlayacağı şekilde açar mısınız?

Başbakan Faiz Sucuoğlu: Tabi, burası Vakıflar İdaresi’nin kontrolünde özel bir vakıftır. Oradaki durumu öğrendikten sonra dün hemen Vakıflar İdaresi Genel Müdürü’nü aradım ve oradaki yönetim kurulunu aradım. Sağolsunlar, hemen cumartesi olmasına rağmen öğleden sonra toplandılar ve yaşlı bakım evinin yönetiminde yaşlı bir kadındı onu görevden aldılar. Yani Vakıflar İdaresi’nin çatısı altında ama özel bir vakıftır.

Rana Sarro: Peki, Vakıflar, yaptığı açıklamada bu zulmü, bu kötü yaşamı bildiğini itiraf ediyor. Ve yönetimi defalarca uyardığını söylüyor. Fakat yetkilerinin sınırlı olduğunu söylüyor. O halde yetkileri sınırlıysaydı nasıl olur da sizin direktifiniz üzerine bir saatte cumartesi günü öğlenden sonra toplanıp yönetimi görevden alabiliyor? Hani yetkisi yoktu? Veya bu yetkisi madem ki vardı niye bu yaşlıların hastaların zulmüne bugüne kadar seyirci kaldı bunu hem halktan hem de yetkililerden sır gibi sakladı? Niye yönetimi daha önce görevden almadı?

Başbakan Faiz Sucuoğlu: Bildiğim kadarıyla 1 Mart tarihine kadar yaşam evi yönetimine süre verilmişti. Biz de dedik ki “durum ortada kesinlikle 1 Mart tarihini beklemeye gerek yoktur. Hemen gereken yapılsın bu yönetim görevden alınsın” dedim.

Rana Sarro: Hayır, bizlerin anladığı bu olaylar patlak verdikten ve basına yansıdıktan sonra Vakıflar yönetime böyle bir süre tanıdı. Bu olaylar basına yansımadan Vakıflar İdaresi kendi çatısı altındaki bu yaşam evine niye seyirci kaldı? Oradaki durumu bildiği halde niye yetkili mercilere yani sizlere ulaşmadı? Daha önce niye harekete geçmedi? Niye yönetimin görevine son vermedi?

Faiz Sucuoğlu: Oradaki durumun ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, özel bir vakıftır, Vakıflar İdaresi’ne bağlıdır, dediğiniz gibi cumartesi öğlenden sonra benim direktifimle toplanıp karar aldılar ve yönetimi görevden aldılar.

Rana Sarro: Evet, sormak istediğim çok açıktır aslında, Vakıflar İdaresi daha önce niye harekete geçmedi?

Faiz Sucuoğlu: Söyleyeyim onu size… Çünkü ben Sağlık Bakanlığım döneminde o yere belkide on defa gittim. Bahsettiğim yıllar 2017 yılları… O zaman böyle sıkıntılar yoktu. Yöneticisi bu kadar yaşlanmamıştı. Cumartesi günü gördüm kendisini bayağı yaşlanmış ve belli ki yönetecek durumu kalmadı.

Rana Sarro: Vakıflar İdaresi bu durumun bilgisinde olmadıklarını söylemiyorlar ki. Vakıflar bu olay patlak verince, yönetimi defalarca uyardıklarını kamuoyuna açıkladı. Madem ki yaşlı bakım evinin yöneticisi bu şekilde yaşlandı madem ki yönetemiyor ve oradaki kötü durumu bildiğini Vakıflar itiraf ediyor. Bu duruma nasıl seyirci kaldıklarının hesabı sorulmayacak mı diyorum.

Faiz Sucuoğlu: Onu ben bilmiyorum, şuanda yetki şemasını pek bilmiyorum. Vakıfların yetkililerine sormanız lazım.

 Rana Sarro: Tabi, fakat siz sorumlular cezalandırılacak dediniz. Peki, bu yaşam evi sahibinin kurmuş olduğu Halk Vakfı da Vakıflar İdaresi çatısı altındadır diyorsunuz. O zaman esas sorumlu Vakıflar İdaresi olmaz mı? Başta yargılanması gereken Vakıflar İdaresi Müdürü İbrahim Benter değil mi?

Faiz Sucuoğlu: Yok öncelikle özel vakfın yönetiminden bahsettim. Orada insanlık dışı olayı görüp susan personel vardır. Hatta siz biliyor musunuz ki ilaçların bulunduğu ecza deposunu kilitliyorlardı. Dolayısıyla biz öncelikle bu yönetime soruşturma açacağız oradan zaten olayın nereye gideceğini hep birlikte göreceğiz.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.