“DÖVİZ ÇOK DAHA FAZLA YÜKSELECEK” - Evrensel KıbrısEvrensel Kıbrıs

4 Mayıs 2024 - 01:47

“DÖVİZ ÇOK DAHA FAZLA YÜKSELECEK”

Son Güncelleme :

16 Aralık 2021 - 16:30

865 views
“DÖVİZ ÇOK DAHA FAZLA YÜKSELECEK”

Evrensel Kıbrıs özel haber

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 14’e düşürdü.

Faiz kararı sonrası dolar/TL kuru kısa süre içinde 15,68 seviyesine kadar yükseldi. Avro ise 17,60 seviyesini gördü. Sterlin ilk kez 20.00 seviyesini geçti.

Dolar/TL kuru şu ana kadar maksimum 15,28’i, Euro da 17,27’yi görmüştü.

“DÖVİZ ÇOK DAHA FAZLA YÜKSELECEK”

Ekonomist Devrim Barçın, “şuanda Türk Lirasında uygulanan Türkiye’deki yanlış ekonomi politikalarının sonucunda, Türkiye ekonomisi ve oraya bağımlı olan KKTC ekonomisinin çok daha olumsuz etkileneceği ve bu etkinin de uzun süreceği bugünkü karar sonrasında netleşmiştir” dedi.

Ekonomi uzmanı Devrim Barçın bugünkü kararı, “Bir ülkede var olan enflasyonun altında faiz belirlenirse insanlar o paradan kaçar. Dolayısıyla o paradan kaçıp yabancı paraya gittiğinde elinizdeki yabancı paranın miktarı da bellidir. Oraya talep artınca da döviz çok daha fazla yükselir” şeklinde değerlendirdi.

“STERLİN 24’Ü BULACAK!”

Ekonomist Devrim Barçın, “Şuandaki yıllık enflasyon 20’lerde iken, cebinizdeki yüz lira 20 lira değer kaybedip 80 liraya düşerken, TL’de kalmanız durumunda ona verdiğiniz faiz 14 olursa ve enflasyonun altında bir değerleme yaparsınız, o paranın değeri düşer çünkü insanlar o paradan kaçar. Bu enflasyon altındaki faiz politikası da Türkiye’de devam edeceğinin en büyük göstergesidir bugün alınan karar. Dolayısıyla bu böyle dönemsel döviz artışı değil, bu politika devam ettiği müddetçe kronik enflasyon ve yüksek dövizle karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor bugünkü Merkez Bankası’nın kararı” diye konuştu.

Ekonomist Barçın, yılsonu tahminlerinde sterlinin 23- 24 seviyelerine ulaşmasının beklendiği öngörüsünde de bulundu.

“ÜCRETLER DE DÖVİZE ENDEKSLİ OLMALI”

Ekonomist Devrim Barçın, ücretlerin de dövize endeksli olmasının gerektiğini işaret etti ve “Kuzey Kıbrıs’taki tüm mal ve hizmetlerin girdi maliyetlerinin dövize endeksli olması, bizde enflasyonun Türkiye’ye göre daha da yüksek çıkmasına ve daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır. Mal ve hizmetler dövize endeksli olduğu için piyasa içerisinde alım gücü düşmektedir. Burada da yapılması gereken ücretlerin de dövize endeksli olmasıdır. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs’ta yapılması gereken alım gücünün artırılması gerekir, bu da ücretlerin de dövize endeksli uygulanması ile mümkün olur. Ücretlerin artışı işsizliği getirmez tam tersine piyasada dönen para miktarını artırır” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.