Bütçenin yarısı Maliye'ye verildi, hastaneler Allah'a emanet edildi! - Evrensel KıbrısEvrensel Kıbrıs

11 Aralık 2024 - 16:37

Bütçenin yarısı Maliye’ye verildi, hastaneler Allah’a emanet edildi!

Son Güncelleme :

09 Kasım 2024 - 13:59

52 views
Bütçenin yarısı Maliye’ye verildi, hastaneler Allah’a emanet edildi!

Rana Sarro’nun özel haberi… 

“2025 Bütçesindeki Sağlık Payı ile sağlıkta iyileşme mümkün değil” diyen Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı gazetemize konuştu.

2025 bütçesinde sağlığa ayrılan payın yüzde 9, 4 olarak belirlendiğini kaydeden Başkan Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, yetersiz olduğunu iddia ettikleri bütçe konusunda Sağlık Bakanı ile istişare edip etmedikleri sorusuna, “Bakanlıkla iletişimimiz olmadı bu konuda” dedi.

“MALİYE BAKANI DA DOKTOR OLMASINA RAĞMEN…”

Başkan Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, “Aslında Maliye Bakanı da doktor, bu oranın daha fazla olması beklenirdi” diye konuştu ve çok önemli bir hususa dikkat çekti. “Bütçenin yarısı Maliyeye verildi” dedi.

Bütçeden sağlık sektörüne ayrılan payın düşük olmasının sağlık alanında ciddi sorunlar yaratacağını ifade eden Başkan Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, “İlaç alımı , tıbbi malzeme alımı, yılın ilerleyen zamanlarında yeterli olmayacağı için hastanelerde ilaç bitti haberleri çıkacak” diye konuştu.

YENİ DEVLET HASTANELERİ HAYAL OLABİLİR…

Ayrıca faaliyete geçmesi beklenen Güzelyurt Devlet Hastanesi ve Girne Devlet Hastanesi ile ilgili de bu bütçe ile sıkıntılar yaşanacağını kaydeden Ceyhun Dalkan, Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ise ciddi tadilat ihtiyacı olduğu; bunun için de bakanlık bütçesinin yeterli olmayacağına vurgu yaptı.

Öte yandan Yenidoğan Ünitesi ile ilgili de yaşanan skandalın ardından akreditasyon ve kalite üzerinde durulduğunu fakat bunun için de bütçe sağlanmasının güçleşeceğini kaydeden Başkan Dalkan, “Güzelyurt Devlet Hastanesi daha inşaatın başında durdu. Girne Devlet Hastanesi ise daha ileri aşamadadır. 2025’de açılacak deniyor fakat açılması için ciddi bütçeye ihtiyaç olacaktır” diye konuştu.

Ayrıca tüm hastanelerde ve faaliyete geçmesi beklenen yeni hastanelerde de yine, hem tıbbi malzeme, hem de sağlık çalışanı ihtiyacı olacağına da işaret eden Başkan Dalkan, “Ama sadece personel almak yeterli değil. Bu personeli hazır hale getirmek de gerekir, o da eğitimle olur. Yani örneğin yenidoğan Hemşireleri için yenidoğan hemşireliği eğitimi gereklidir. Erişkin yoğun bakım için ayrı eğitim gerekir. Diyaliz ekibi için diyaliz eğitimi ve bunun gibi eğitimler şarttır ve bunlar için bütçe gereklidir” diye de ekledi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.